Presentatie Zo was het | Zo is het – Sluis

zowashet-zoishet-sluis-presentatie-20141024-02Met de vertoning van een film en de presentatie van een boek voor genodigden en belangstellenden in multifunctioneel centrum De Keure in Sluis, ging op vrijdagmiddag 24 oktober het project Zo was het | Zo is het – Sluis van start.

Het project opgezet en uitgevoerd door André Bauwens en Estelle Slegers Helsen, bestaat uit drie elkaar versterkende onderdelen: een boek, een wandeltentoonstelling en een website. Aan de basis ligt een zoektocht naar oude prentbriefkaarten en foto’s met straatgezichten van Sluis en een reeks interviews met tien Sluizenaars en oud-Sluizenaars. De interviews werden op video vastgelegd en daarna tot een film gemonteerd. Tijdens de vertoning van de film kon je een speld horen vallen. Iedereen zat geboeid te kijken en te luisteren naar wat te berde werd gebracht.

zowashet-zoishet-sluis-presentatie-20141024-04 zowashet-zoishet-sluis-presentatie-20141024-03

Het boek is een echt kijk- en leesboek geworden met vele tientallen, soms unieke, oude foto’s en 24 door Peter Verdurmen afgelopen zomer geschoten straatbeelden. De tekst is gebaseerd op historische feiten en op de tijdens de interviews opgetekende verhalen en anekdotes. Het werd een smeuïg geheel.

Voor de wandeltentoonstelling werden 24 panelen samengesteld met beelden en een stukje tekst uit het boek. De panelen hangen in de vitrines van winkels en tegen de ramen van particuliere woningen. Het is een leuke manier om Sluis te ontdekken en oud en nieuw met elkaar te vergelijken. De routefolder is gratis te verkrijgen bij de VVV aan de Groote Markt en bij de boekhandels in Sluis. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 11 januari 2015.

zowashet-zoishet-sluis-presentatie-20141024-01Het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan wethouder Albert de Bruijn van de gemeente Sluis. In zijn korte toespraak roemde hij het initiatief van erfgoeddeskundige Estelle Slegers Helsen en historicus André Bauwens. Daarna kregen de geïnterviewden het boek aangeboden. Samen met de auteurs werd het doorgenomen. Er werd nog lang nagepraat over hoe het was en hoe het is.

Op deze website staan videofragmenten van de interviews en is aanvullende informatie over het project te vinden, dat mogelijk werd gemaakt Delta Zeeland Fonds en Stichting Pro-Artes. Zo was het | Zo is het – Sluis is een uitgave van Drukkerij Durenkamp in Aardenburg. ISBN 978-94-91528-14-9 en kost € 17,50.