Sluis

Oude foto’s en verhalen uit de tijd van toen. Het houdt mensen bezig. Ze roepen herinneringen op. Met een boek, een tentoonstelling en een website speelt Zo was het | Zo is het in op de herkenning en de verwondering. Het project roept vragen op en prikkelt de nieuwsgierigheid. Zo brengt het een dialoog tot stand tussen mensen van allerlei pluimage.

In 2014 is Sluis aan de beurt, na Aardenburg in 2013. Het boek is het uitgangspunt, als een blijvende herinnering, waarbij foto’s spreken en woorden beelden oproepen. De tentoonstelling doorheen Sluis prikkelt het lichaam, omdat er moet worden gewandeld, en activeert de geest, want op bijna dertig plaatsen zetten een oud en een nieuw beeld van straten aan tot vergelijken en nadenken. De website richt zich op het verhaal aan de hand van fragmenten uit interviews die op video zijn vastgelegd.

Sluis heeft altijd een aparte plaats ingenomen in de Zwinstreek. Het stadje staat synoniem voor dagjesmensen en andere toeristen, kledingwinkels, drogisterijen, restaurants, terrasjes en gezelligheid. “In Sluis liepen altijd vreemden rond”, is een uitspraak van één van de Sluizenaars die we interviewden. Vreemden die niet vreemd zijn, maar mensen die er zich thuis voelen. Van de Engelse toeristen die al voor de Tweede Wereldoorlog met de tram, de bus of de boot naar het stadje afzakten om te genieten van thee met kramiek tot de hedendaagse flanerende mensen al dan niet met een aankoop uit een winkel in de hand.

Met het boek, de tentoonstelling en de website zal de tijd van toen niet terugkeren. Dat hoeft ook niet. Maar de beelden en de daarbij horende verhalen moeten we wel koesteren. Dit boek, de tentoonstelling en de website leggen die recente geschiedenis vast. Een geschiedenis om levendig te houden en op terug te kijken met nostalgische blik.

Voor het boek gaat onze dank uit naar Drukkerij Durenkamp die meteen bereid was de productie op zich te nemen. Delta Fonds Zeeland steunde de voorbereiding voor het project. Dank ook aan Stichting Pro-Artes voor het indienen van het plan en Peter Verdurmen voor de hedendaagse straatfoto’s.

Voor de realisatie van Zo was het | Zo is het – Sluis is gebruik gemaakt van de fotocollecties van: Gemeente Sluis, Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen, R. Heijens, M. van Kerschaver en wijlen G.A.C. van Vooren.

Onze dank gaat voorts uit naar de inwoners en oud-inwoners van Aardenburg die ons hun verhaal hebben verteld: A. D’hoore, E. Dusarduijn-Quataert, J. du Fossé, R. Heijens , E. Hermans, M. Leenhouts , A. Ohms, G. van Poecke, W. Risseeuw-Verhage, C. Verstraete.

Delta Zeeland Fonds steunde de voorbereiding van het project. Voor het boek gaat onze dank uit naar Drukkerij Durenkamp die meteen bereid was de productie op zich te nemen. Dank ook aan de Stichting Pro-Artes voor het indienen van het plan.

zowashet-zoishet-sluis-logos